Palvelut koronaepidemian aikana

Koronaepidemiaan varautumisen vuoksi Siikalatvan sosiaali- ja terveyspalveluissa on tehty  muutoksia:

Vastaanottopalvelut

 Kaikki yhteydenotot terveysasemalle vain puhelimitse. Ilman ajanvarausta ei terveysasemilla voi tällä hetkellä asioida. Terveysasemien luukut ovat suljettu toistaiseksi.

Kaikilla siikalatvalaisilla on käytettävissään maksutta Mehiläisen digiklinikka 24/7. Voit kirjautua Oma Mehiläinen -sivustolle tietokoneellasi käyttäen verkkopankkitunnuksia tai ladata älypuhelimeen sovelluksen Digiklinikassa asioimista varten. Digiklinikassa voit asioida sekä kiireellisissä että kiireettömissä asioissa ja saat yhteyden sairaanhoitajaan tai lääkäriin vuorokauden ympäri. Lisätietoja Digiklinikasta saat Mehiläisen sivuilta.

PPSHP suosittaa käyttämään kirurgista suu-nenäsuojaa terveyspalveluissa asioidessa.
 Siikalatvan terveyspalveluissa käytäthän kirurgista suu-nenäsuojaa asioidessasi tiloissamme.

Kiireellinen hoito

Kaikki kiireellinen toiminta on keskitetty Rantsilan terveysasemalle.

Päivystys toimii Rantsilassa ajanvarauksella p. 040 7133 661 (arkisin klo 8-16)

Rantsilan terveysaseman neuvolan tiloihin on keskitetty hengitystieinfektiopotilaiden hoito. Mikäli sinulla tai perheenjäsenelläsi on hengitystieinfektion oireita, olethan yhteydessä terveyskeskukseemme puhelimitse p. 040 7133 661. Hoidon tarpeen arvion perusteella, arvioimme vaatiiko oireesi vastaanottoa ja/tai koronanäytteenottoa.

Rantsilan terveysaseman tiloissa toimii myös muiden päivystyksenä hoitoa tarvitsevien potilaiden päivystysvastaanotto. Hengitystieinfektioissa vastaanotolle hakeudutaan vain soittamalla p. 040 7133 661 (arkisin klo 8-16). Puhelimessa ohjeistetaan saapumaan infektiovastaanotolle neuvolan oven kautta ja suojautumaan. Vastaanotolle saavutaan sovittuna aikana. Tällä varmistetaan tarpeeton päivystyksessä jonottaminen ja vähennetään riskiä infektioiden leviämiselle.

Myös koronanäytteidenottoon tarvitaan ajanvaraus. Näytteenottopisteessä ei hoideta näytteenoton lisäksi muita asioita.

Kiireellinen hoito iltaisin ja viikonloppuisin

Siikalatvan kuntalaiset voivat asioida Oulun Mehiläisessä yleislääkäripäivystyksessä

Mehiläinen, Oulu. Lääkärikeskus Mehiläinen, Kauppurienkatu 9, 90100 Oulu.

Ajanvaraus puh. 010 41400.

Tärkeää: Hengitystieinfektio-oireisen potilaan tulee soittaa puh. 010 41400 etukäteen ja varata päivystysaika. Hengitystieinfektioklinikka sijaitsee Oulun Mehiläisen tiloissa.

Mainitse sekä ajanvarausta tehdessäsi että Oulun Mehiläisessä asioidessasi hoitavalle lääkärille ja ilmoittautuessasi olevasi Siikalatvan asiakas. Näytä KELA-korttia maksaessasi. Käynnin omavastuuhinta on KELA-korvauksen jälkeen siikalatvalaisille 41,20 €, mikä vastaa Oulun seudun yhteyspäivystyksen asiakasmaksua viikonloppuisin aikuispotilaalta. Päivystyskäynti Oulun Mehiläisessä ei kerrytä maksukattoa.

Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystys on auki 24/7. Soita aina ensin 08 315 2655.

Soita päivystyksen puhelinneuvontaan 08 315 2655 aina ennen yhteispäivystykseen hakeutumista. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi, onko vamma tai vaiva sellainen, että se on hoidettava kiireellisesti päivystyksessä, sekä antaa tarvittaessa hoito- ja toimintaohjeet.

 

Kiireetön vastaanotto

Kiireetön vastaanotto toimii sekä Pulkkilan että Rantsilan terveysasemilla ajanvarauksella p. 040 7133 660. Kestilän hyvinvointipiste toimii ajanvarauksella. Koronariskiryhmiin kuuluvien on nyt turvallista tulla kiireettömille vastaanotoille.  Terveysasema tarjoaa myös etä- ja puhelinvastaanottoja hoitajille ja lääkäreille tarvittaessa kiireettömien asioiden hoitamiseen.

Siikalatvan kuntalaiset voivat asioida myös Mehiläisen Digiklinikan kautta. Etävastaanotto on avoinna ympäri vuorokauden. Palvelu on siikalatvalaisille maksuton.

Voit ladata OmaMehiläinen-sovelluksen iPhone-puhelimeesi App Storesta ja Android-puhelimeesi Google Play Storesta.

Influenssarokotukset 2020 vain ajanvarauksella

Koronapandemian takia rokotukset toteutetaan tänä vuonna vain ajanvarauksella​.
Voit varata ajan puhelimitse tai sähköisen ajanvarauksen kautta https://ajanvaraus.mehilainen.fi tai ​
OmaMehilainen-sovelluksen kautta.

Laboratoriossa asiointi vain ajanvarauksella, puh. 040 7133660

Rantsilassa toimii Korona-näytteenottopiste hengitystieinfektiopotilaille, jonne hoitotyön ammattilaisen  arvion perusteella potilaalle varataan aika.

Pulkkilan ja Ranstilan laboratorio palvelee kiireettömissä ja puolikiireellisissä asioissa ajanvarauksella. Kestilän laboratorio palvelee kesäkuussa ajanvarauksella.

Piippolan laboratorio on suljettuna toistaiseksi.

Röntgen Pulkkilassa palvelee vain ajanvarauksella, puh. 0407133660. Röntgen on toistaiseksi suljettu 17.9.2020 lähtien. Oulun Mehiläisen röntgen palvelee tänä aikana siikalatvalaisia.

Fysioterapiassa kiireetöntä kuntoutusta tarjotaan ajanvarauksella. Fysioterapeutin vastaanotot ajanvarauksella ma-pe puhelinnumerosta 040 3579 340, takaisinsoitto.

Apuvälinelainaamo toimii Pulkkilassa ajanvarauksella ma-pe  puhelinnumerosta 040 3579 340. Apuvälinelainaamo ei ole toistaiseksi auki ilman ajanvarausta.

Hoitotarvikejakelussa on siirrytty myös hoitotarvikkeiden jakeluun ajanvarauksella Pulkkilassa. Hoitotarvikejakelun puhelinnumero 040 6579 469, takaisinsoitto. Puhelin on auki ma-pe.

Hoitotarvikejakelun ja apuvälinelainaamon asiakkaiden tulee välttää asioimista ilman ajanvarausta välttääksemme odotustilan ruuhkautumista ja sitä kautta altistumista koronavirukselle.

Diabeteshoitajan vastaanotto toimii. Ajanvarausasioissa diabeetikot voivat olla yhteydessä terveysaseman kiireettömään numeroon 040 7133 660.

Suunterveydenhuolto

Suunterveydenhuolto toimii Pulkkilan ja Rantsilan osalta normaalisti. Hammashoitoon tullaan terveenä ajanvarauksella.

Kaikki yhteydenotot suunterveyteen tehdään puhelimitse 040 7133 662 maanantaista torstaihin klo 8 – 15.30 sekä perjantaisin ja aattopäivinä klo 8 – 15. Suunterveydenhuollossa hoidetaan yksilöllisen harkinnan perusteella perusterveiden kuntalaisten kiireettömät ajanvaraukset.  Riskiryhmään kuuluvien kiireettömiä suun terveydenhuollon hoitoja ei epidemian aikana tehdä.

Peruthan aikasi, jos kuulut riskiryhmään, tupakoit tai sinulla on infektio-oireita.

Et voi asioida suunterveydenhuollossa, mikäli sinulla on edes lieviä flunssan oireita tai olet ollut lähikontaktissa henkilön kanssa, jolla on todettu koronavirustartunta tai henkilön, jolla on hengitystieinfektion oireita ja/tai kuumetta (yli 37,5), jotka ovat palanneet ulkomailta 14 vuorokauden sisällä.

Koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville tarjotaan vain kiireellinen hammashoito. Ylähengitystieinfektiopotilaiden särkypäivystysajat varataan puhelimitse ja hoidosta sovitaan yksilöllisesti.

Suunterveydenhuollon päivystys virka-ajan ulkopuolella: Särkypäivystys on arkipyhinä ja viikonloppuisin klo 10 – 15 Oulussa osoitteessa Aapistie 3, puh. 044 7036 426. Muina ajankohtina soita suoraan OYS:n yhteispäivystykseen, puh. 08 315 2655.

 

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut

 Äitiysneuvolapalvelut jatkuvat käyntien osalta pääosin Pulkkilan neuvolan tiloissa, mutta perhevalmennuksia ei toistaiseksi järjestetä ryhmämuotoisesti. Lastenneuvolapalvelut toimii normaalisti. Rantsilassa lastenneuvolapalvelut toimivat Suopellon päiväkodin tiloissa.

Epidemian leviämisen estämiseksi toivotaan, että neuvolaan ei tultaisi koko perheen voimin. Mikäli perheessä on hengitystieinfektio-oireita, olethan yhteydessä terveydenhoitajaan ennen vastaanottoa.

Kouluterveydenhuollon tarkastuksia tehdään normaalisti.

Opiskeluterveydenhuolto toimii normaalisti. Terveydenhoitaja on tavattavissa lukiossa ja Jedulla joka toinen keskiviikko molemmissa.

Siikalatvan lapsiparkki -toiminta on käynnistynyt uudelleen. Myös neuvontaa ja tukea perheille on saatavilla. Yhteyttä voi tarpeen mukaan ottaa perheneuvolaan, perheiden sosiaalipalveluihin tai voi jättää yhteydenottopyynnön palveluohjauksen sähköpostiin: palveluohjaus@siikalatva.fi.

Lastensuojelun, perheiden sosiaalityön sekä perheneuvolan ja nuorisopsykiatrian palvelut jatkuvat ennallaan. Vastaanottokäyntejä korvataan tarvittaessa etävastaanotoilla. Kiireellisissä, välitöntä sosiaalipalvelua vaativissa tilanteissa voi soittaa sosiaalityön virka-ajan päivystysnumeroon 0407731760.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa avohoito jatkuu. Vastaanotot voidaan hoitaa myös etänä. Sovi hoidostasi ja yhteydenpidostasi oman työntekijäsi kanssa ja ole yhteydessä ensisijaisesti siihen yksikköön, jossa olet hoidossa.

Mielenterveyspalvelut ovat avoinna  tukea tarvitseville ajanvarauksella.

Ajanvaraus puh. 0406583573 tai 040 658 3584

Päihdepalveluissa korvaushoitopotilaiden vastaanotot jatkuvat normaalisti. Päihdepalvelun puh. 040 658  3792

Rantsilan tukikeskus jatkaa toimintaansa normaalisti.

Virka-ajan ulkopuolella akuutin psykiatrisen hoidon tarpeen kohdatessa soita Rantsilan tukikeskukseen, puh. 040 1719 173.

Aikuisten sosiaalipalvelut

 Sosiaalitoimisto on avoinna ajanvarauksella. Mahdollisuuksien mukaan suosimme palveluiden tarjoamista puhelimitse tai muita sähköisiä yhteyksiä hyödyntäen.

Kuntouttavan työtoiminnan ryhmämuotoiset toiminnot on suljettu.

 

Ikäihmisten palvelut

 Palvelukeskusten harraste- ja virkistystoiminta sekä paikan päällä tapahtuva ohjaus ja neuvonta on keskeytetty, mutta ikäihmiset saavat neuvontaa ja ohjausta puhelimitse.

Päiväkeskusten toiminta on keskeytetty. Asiakkaiden tarvitsemat välttämättömät palvelut järjestetään muulla tavoin ja heille ilmoitetaan henkilökohtaisesti tästä.

Kotihoidossa palvelu- ja hoitosuunnitelman mukaisiin käynteihin saattaa tulla muutoksia. Käyntejä saatetaan yhdistellä tai joitakin käyntejä peruuttaa. Muutoksista ilmoitetaan asiakkaille etukäteen. Välttämättömät palvelut turvataan. Etäpalveluita ja hyvinvointiteknologian käyttöä lisätään.

Läheisten vierailut Rantsilan terveyskeskussairaalaan, tehostetun palveluasumisen yksikköihin (Koivulehto, Pihlajisto, Pohjantähti ja Vaarintalo) sekä palveluasumisen yksiköihin sallitaan ulkona erillisten turvaohjeiden mukaisesti.

Vieraile vain terveenä.
Mikäli Sinulla on vähäisiäkin flunssa- tai vatsaoireita, siirrä vierailuasi.
• Pese tai desinfioi kädet asumisyksikköön tullessasi. Ulkona tapahtuvia vierailuja suositellaan edelleen  lämpimästi
• Käytä koko vierailun ajan kirurgista suunenäsuojainta asukkaidemme terveyden suojaamiseksi.
• Pese tai desinfioi kädet suunenäsuojaimen riisumisen jälkeen.
• Vältä turhaa liikkumista asumisyksikön sisällä suojellaksesi asukkaita.
Vierailijoiden määrä suositellaan pidettäväksi pienenä, 1-3 vierailijaa kerrallaan.

Asiakasohjauksesta soitetaan asiakkaalle ennen kotikäyntiä ja varmistetaan kotikäynnin toteutumista. Tarvittaessa hoidetaan asioita puhelimitse ja etäyhteyksillä.

Perhehoitajan kodissa tapahtuva yli 70-vuotiaiden tai riskiryhmiin kuuluvien osavuorokautinen ja tilapäinen perhehoito keskeytetään tai perutaan 13.4.2020 asti, jos jakson järjestäminen ei ole asiakkaan hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä.

Ajankohtaista koronaviruksesta voit käydä lukemassa Mehiläisen verkkosivuilta:

https://mehilainen.fi/koronavirus

Tai Siikalatvan kunnan verkkosivuilta:

https://www.siikalatva.fi/fi/koronatiedotus

***
Tiedotetta päivitetty  20.9.2020