Kuumuus ja lämmin ilma

Lämmin ilma ja kuumuus ovat vallanneet Suomen. Pitkä hellejakso vaikuttaa elimistöön monin eri tavoin ja kuumuuden terveysvaikutukset on hyvä ottaa huomioon. Kuumuus heikentää esimerkiksi vanhusten sekä sairaiden fyysistä terveyttä entisestään.

Mitä pitkä hellejakso tarkoittaa terveyden kannalta?

Pitkä hellejakso rasittaa pitkäaikaissairaiden potilaiden elimistöä. Suurinta hankaluutta kuuma ilma ja sää aiheuttavat diabeetikoille, sydänsairaille potilaille sekä kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville potilaille.
Helteestä voi kuitenkin myös olla perusterveille henkilöille hyötyä, esimerkiksi niin, että lihasten toiminta paranee ja verenkierto vilkastuu.

Miten kuumuuteen voi varautua?

Mikäli ihminen joutuu työskentelemään kuumassa lämpötilassa pitkään, on kuumuuteen hyvä varustautua muun muassa kevyellä vaatekerroksella sekä riittävällä nesteiden juomisella. Pää ja iho on myös hyvä suojata auringolta. Helteen vaikutuksesta normaali ruokahalu voi huonontua, mutta tämä kannattaa huomioida ja ruokailla säännöllisesti kevyitä ruokia, jotta suolatasapaino pysyy yllä.

Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Vanhukset ja pikkulapset ovat huomattavasti alttiimpia kärsimään kuumuudesta, koska heidän lämmönsäätelyjärjestelmänsä ei välttämättä toimi täysin normaalisti. Pitkään jatkuva helle voi myös pahentaa pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen oireita.

Milloin on kyse lämpöuupumuksesta?

Lämpöuupumus on lämpöhalvauksen esiaste. Tällöin olotilaa ja oireita kannattaa tarkkailla, muun muassa väsymys, heikotus, päänsärky, pahoinvointi sekä janontunne ja lämmönnousu ovat lämpöuupumusta indikoivia merkkejä. Mikäli oireilu ei helpotu viileässä oleskelulla ja juomisella, on tällöin syytä hakeutua hoitoon. Samoin on syytä toimia, mikäli esiintyy sekavuutta, tajunnantason häiriötä, matalaa verenpainetta ja kuumetta.

Kuumalla säällä onkin hyvä muistaa juoda riittävästi nesteitä, vaikkei janoa tuntisikaan. Myös suolojen riittävästä saamisesta on hyvä pitää kiinni.